Boreale flyvere
Lushaugtårnet – Byggeskikkpris - kunstner Anna Widén
Byggeskikkprisen for Gran kommune (2018-2019) ble tildelt Lushaughytta og Lushaugtårnet i kommunestyret våren 2020. Planutvalget valgte prisvinnerne. Lushaughytta ved Hadeland O-lag fikk et maleri av Andreas Siqueland, mens Lushaugtårnet fikk lovnad om et temporært kunstverk av Anna Widén. Kunstverket Boreale flyvere er nå ferdigstilt.
Denne uka tok kunstner Anna Widén, DNT Hadeland ved leder Jon Sønstebø, Hans Gunner Wien og Amund Bø, grunneier Brandbu og Tingelstad Almenning ved leder Lars Olav Jensen samt Kulturkontoret ved Kari Møyner, turen opp i Lushaugtårnet for å montere kunstverket. Verket består av to vakre ravner som flyr henholdsvis mot øst og mot vest. Se egen beskrivelse fra Widén.
Det var både kaldt og krevende å få montert fuglene oppe i tårnet, men under Anna Widén sin ledelse gikk det veldig bra til slutt, både med tanke på sikkerhet og å finne en praktisk og god løsning.
Kunstverket er bekostet av Gran kommune, med støtte fra Brandbu Tingelstad Almenning.
Både Gran kommune, Hadeland turlag og Brandbu Tingelstad Almenning er storfornøyde med kunstverket. Vi håper at dette vil være enda en god grunn til økt friluftsliv og til å ta turen til Lushaugen både sommer og vinter!
Kari Møyner, 17.08.21
Kunstner Anna Widén
Skulpturen "Boreal flyvere"
Fra Lushaugen setter to ravner kurs i hver sin retning over skog og myr. En flyr mot øst, en mot vest. Øst går turen over Finnskogen inn i Sverige, over Bottenhavet til Finland og innsjøen Ladoga i Russland, over Uralfjellene, den enorme tundraen i Sibir, Okhotskhavet og den nordlige delen av Kamtsjatkahalvøya. Mot vest går turen over Hardangervidda, Vestlandet og Norskehavet, mellom Shetland og Færøyene, over sydspissen av Grønland, inn over Canada nord for New Foundland, over Hudsonbukta og deretter Alaska. Når ravnene møtes på den andre siden av kloden krysser de hverandres flukt mellom øyene St. Matthew og Nunivak i Beringhavet.
Skulpturen "Boreale flyvere" er laget av Anna Widén og gitt i gave fra Gran kommune til Lushaugtårnet i form av
byggeskikkprisen 2020.
"Første gang jeg gikk tur til tårnet en senvinterdag møttes jeg av ravnens rop i skogen. Opplevelsen av å befinne seg over grantoppene og følge horisonten med blikket i alle retninger var overveldende. Jeg ville fly ut fra tårnet og se verden fra ravnens perspektiv."
Verket er laget av tre fra stubber (i samme teknikk som skulpturen "Etter skeid") satt sammen med skruer, metallbånd og stifter. Overflaten er behandlet med tusj, pigment og linolje. Tiden vil vise hva verket tåler av vær og vind fra sin utsatte posisjon i tårnet.
"At et kunstverk er temporært gjør at det ligner naturen og livet selv. Ingenting er for evig, men når du er tilstede i øyeblikket er opplevelsen din for alltid."
Tittelen "Boreale flyvere" henspiller på det belte av barskog som vokser i landskap fra øst til vest på den nordlige halvkule. Disse skogene kalles også for taigaen, og utgjør et av de store økosystemene på kloden.